163
167
171
175
167
167
167
167
167
167
167
167

Bir Turizm
Projesinin Adı

Birgi Taş Konakları


Birgi Taş Konakları bir turizm projesinin adıdır; doğaya dönüşü, arınmayı ve kendini bulmayı amaçlayan. Yaradılış, doğa ve insandan uzaklaşan bugün insanının şehirlerde başkalarının koyduğu çok güçlü kural ve mekanizmaların arasında sıkışıp kalması ona kendisinini ve köklerini unutturmuş gibi sanki. Seçil ve Ogün de payını alanlardan tabii ve karar vererek şehirdeki köklerini taşımaya, Birgi'ye gelirler.

İşe Seçil'in doğup büyüdüğü ve her evde olduğu gibi çok değerli hikayelerinin bulunduğu "tarihi eser" statüsündeki konağı restore ederek başlarlar, Birgi'nin değerli ziyaretçileri ve sevdalıları için konaklama, yeme-içme ihtiyaçlarını karşılayacak bir butik otel olarak yaşama döndürürler onu. Konaklarına Saliha hanım Taş Konak ismini verirler.

Gerek konağın restorasyonu gerekse dekorasyonu aşamalarında kendi tasarımlarının büyük bir bölümünü kendi elleriyle üretmek için 18. yüzyıl Osmanlı Mimarisi'nin güzel örneklerinden birisi olarak gösterilen diğer konaklarını atölye olarak kullanırlar. Yakın zamanda restorasyonu tamamlanan MaiSiyah en kısa zamanda alakart restoran olarak kapılarını ziyaretçilerine açarak Birgi Taş Konakları Projesi'ne dahil olacaktır.

Birgi Taş Konakları hangi amaçla olursa olsun yörenin ziyaretçilerinin her türlü ihtiyacını karşılamak amacıyla yola çıkmış bir turizm organizasyonu olarak kendini yapılandırmaya ve geliştirmeye devam etmektedir.

Proje Hakkında


İnsanı İnsanca Kucaklamak

Yaşamak, soluklanmak...

Yaşamak, yaşanılan andan zevk almak...

Yaşamak...

Doğanın kollarında huzuru,

Tarihin tanıklığında geçmişin estetik değerlerini algılamak.

Yaşamak...

Bilinmeyeni, yeniyi araştırarak, sıradanlığı aşmak,

Monotonluğu yıkıp, mutluluğu yakalamak.

Günümüzün giderek mekanikleşen dünyasında, adeta kendi yarattığı kafesine hapsolan, yaşadığı kentin duvarları arasında sıkışıp kalan insana, alışılagelenin dışında, doğayla ve tarihle kucaklaşıp bir soluk aldırmak amacında olan Birgi Taş Konakları Projesi turistik bir yatırımdan öte, bilindik tatil anlayışına bir alternatif olarak geliştirilmiş.

Birgi'nin eşsiz doğasına ve tarihsel zenginliğine, projeyi üreten Ogün ve Seçil'in, yaşama ve insana bakış felsefesi eklenince, Birgi Taş Konakları Projesi, "İnsanı insanca kucaklamak" hedefine varma yolunda gurur ve ümit verici güçlü bir adım.

Erdoğan SARIGÜL
Şair - Yazar

Birgi Hakkında


Tarihi başkent Birgi; eşsiz doğal güzelliği, tarihi, arkeolojik ve mimari zenginliği ile her geçen gün yıldızı parlayan bir turizm noktası ve gizli cennet.

Günümüzde Birgi, zamana direnen, sayısız tarihi yapısı ve caddelerini süsleyen ulu çam ağaçlarıyla, Ege Bölgesi'nin şirin turistik beldelerinden biridir. Bir zamanların başkenti Birgi; son zamanlarda gerçekleştirilen yoğun restorasyon çalışmaları ve çekilen dizi, reklam, sinema filmleriyle her geçen gün değişmekte ve görkemli bir hal almaya devam etmektedir. Tatar Ramazan ve Yeşil Deniz dizi filmleri, Eti Burçak, Knor ve Lays reklam filmleri, Çağan Irmak'ın yazıp yönetmenliğini yaptığı Unutursam Fısılda sinema filmi son zamanlardaki Birgi projeleri arasında yer almaktadır.

İlçe merkezine 6 kilometre uzaklıkta olan belde 2012'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklenmiş.

Birgi, sırasıyla Frig Uygarlığı (M.Ö. 750-680), Lydia Uygarlığı (M.Ö. 680-546), Pers Krallığı, Bergama Krallığı, Roma ve Bizans İmparatorluğu hakimiyeti altında bulunmuştur. Kent Anadolu Beylikler döneminde, 13. ve 14. yüzyılda Aydınoğlu Beyliği'ne başkentlik yapmıştır. 1426 yılında ise kesin olarak Osmanlı hakimiyetine geçmiştir.

Birgi'nin Roma Dönemi'nde Pyrgion olan adı, beylikler döneminde "Birki", "Bilge" gibi söyleyiş değişmeleriyle "Birgi"ye dönüşmüştür. İhtişamlı tarihi boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Birgi'de, her şey usta bir ressamın elinden çıkmış gibidir. Bozdağlar'ın Güney yamaçlarında yer alan, Birgi Çayı'nın sağında ve solunda kurulmuş olan kent, sadece koruma altına alınan tarihi eserleri ve yarım asırlık çam ağaçlarıyla değil, gündelik gelenek ve görenekleriyle de saklı kalmış bir tarihe sahiptir. Birçok sivil mimari türde eserin bulunduğu Birgi'de koruma ve turizm adına ilk adım 1997 yılında Birgi'nin kentsel sit alanı ilan edilmesi ile başlamıştır.

Birgi'de görmenizi önerdiğimiz yerler:

Tarihi-tescilli Birgi evleri, Kültür Bakanlığı tarafından müze olarak işletilen ünlü Çakırağa Konağı, Ulu Camii (Aydınoğlu Mehmet Bey Camii), Aydınoğlu Hamamı, Dervişağa Camii, Sultan Şah Türbesi, Aydınoğlu Mehmet Bey Çeşmesi, Imam-ı Birgivi Medresesi ile Bizans Dönemi'nden kalma Küp Uçuranlar Kulesi ile tarihi çeşmeler mutlaka görülmesi ve gezilmesi gereken yerler listesinde bulunmaktadır.

Birgi'de bulunduğunuz tarihte bir reklam, dizi veya sinema filmi çekiliyor olabilir. Film setlerini de ziyaret edebilir, hayranı olduğunuz bir oyuncu veya yönetmenle tanışabilirsiniz.

Nerede kalınır?

Geleneksel mimarinin güzel örneklerinden birisi olarak gösterilen 'tarihi-tescilli' Saliha hanım Taş Konağı 2014 yılında restore edilmiş ve bugün alakart mutfağı ile bir Butik otel olarak hizmet vermekte... Tarihi dokunun yarattığı enerjiyi yaşayabileceğiniz, sessiz sakin ve huzurlu bir yer. Bunun dışında ulu bir çınar ağacının altına Birgi'nin dokusuna uygun olarak inşaa edilmiş şirin Çınaraltı Pansiyon ve medrese ile yanyana olan Dervişağa Konak pansiyon diğer seçenekleriniz arasında.

Birgi'de neler yapılır?

Birgi eşsiz güzellikteki doğal yapısı ile aynı zamanda doğa sporlarını yapabileceğiniz bir yer. Bisikletle gezebilir, sabah seheri veya akşam serinliği ile yürüyüşler yapabilirsiniz. Gölcük'ten yamaç paraşütü ile Birgi'ye inebilirsiniz.

Tarihi ve turistik eserleri mutlaka yürüyerek görün. Birgi içinde ring yapan turistik gezi araçları ile de gezebilirsiniz.

Gölcük ve Bozdağ yamaç paraşütü, kışın kayak, kamp, yürüyüş, bisiklet turu yapabileceğiniz Birgi'nin yakın çevresidir... Birgi'de konaklayıp civardaki alternatifleri de değerlendirebilirsiniz.

Uluslararası öneme sahip Birgi İrimağzı incirini, Bozdağ kestanesini denk gelirseniz mutlaka tadın. Birgi'nin geleneksel yemeklerini; peksimet avukması, patates ciyakmasını, yabani otlarını deneyin.

Nasıl gidilir?

İzmir Adnan Menderes Havalimanı içinden geçen Basmane-Ödemiş treni ile direkt Ödemiş'e varıp her yarım saatte bir minübüslerle Birgi'ye ulaşabilirsiniz.

Kendi aracınızla Ödemiş'e ve Birgi'ye gitmek için en uygun yollardan biri İzmir'den Selçuk otobanına girmek. Oradan da iki alternatif var. Birincisi; Torbalı'dan ayrılarak yola devlet karayolundan gitmek. Bu yolla hemen İzmir yakınlarında bulunan yerleşim yerlerini, köy yaşantısını izleme imkanınız var.

İkinci alternatif ise, otobanı Selçuk çıkışına kadar takip edin. Selçuk yol ayrımından çıkınca, hemen solda Tire girişi yazısını göreceksiniz. Tabelaları takip edin. Tarlaların içerisinden, mevsimine göre meyve ağaçlarının arasından şeftalililerin, kirazların her türlü meyvenin tadına bakarak yola devam edin. Önce Tire'ye geleceksiniz. Sonra da yola devam edersiniz Ödemiş'e...

İstanbul'dan geliyorsanız, Manisa Akhisar'a kadar geldikten sonra, Gölmarmara, Bozdağ, Gölcük, Salihli üstünden Birgi'ye gelebilirsiniz. Bu yol İstanbul'dan çıkıp İzmir üstünden gelişe göre 150 kilometre daha kısa.

Birgi ile ilgili daha detaylı bilgi için:

www.mekan360.com Birgi Belgeseli Çat Kapı Programı 3. Bölüm Birgi Ödemiş İzmir Çakırağa Konağı 3D Sanal Tur Birgi Çakırağa Konağı Birgi Tarihi Kenti Birgi Haberleri

Ödemiş Hakkında


Ödemiş, farklı turizm kollarının her geçen gün daha da geliştiği, doğal güzellikler ile iç içe bir ilçedir. Ödemiş Türkiye'nin batısında Ege Bölgesi'nde İzmir iline bağlı, 129 bin nüfusuyla (köylerle beraber) İzmir'in en büyük ilçesidir. İzmir'e uzaklığı 113 kilometredir. Denizden yüksekliği 123 metre olup en yüksek noktası 2157 metre ile Bozdağlardır. Yüzölçümü 107.900 hektardır. Büyük bir kısmı ovalık olan arazinin ortasından Küçük Menderes nehri akmaktadır.

Bölge Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. İlçede yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağmurlu geçer. Bozdağlar ve Aydın Dağları'na kar yağar, nem oranı %64'tür. Ödemiş bitki örtüsü genelde makidir. Dağlarda meşe ağacı türleri, kestane ve menengir kızılçam ağaçları yetişmektedir. Ovada ise ceviz, incir, kavak, fıstıkçamı, turunçgiller, zeytin ve meyve ağaçları yer almaktadır.

Ödemiş'te görmenizi önerdiğimiz yerler:

Yılın 12 ayı boyunca ziyaret edebileceğiniz Tarihi başkent Birgi her mevsim eşsiz bir güzelliğe bürünmekte. Tarihsel yolculuğu Milattan önce 700'lü yıllara kadar uzanan Birgi bugün arkeolojik, doğal ve mimari zenginliği ile gözkamaştırmaya devam etmekte.

Tarih ve doğa ile içiçe geçmiş sayısız tarihi eserleri, geleneksel mimariye sahip tarihi-tescilli ev ve konakları ile Türkiye'nin eşsiz güzellikteki yerlerinden birisi olan Birgi son yıllarda reklam, dizi ve sinema filmlerinin çekildiği bir film platosu olarak da tanınmaya devam ediyor.

Ödemiş'in tarihi hakkında bilgi sahibi olmak ve geçmişte yolculuğa çıkmak isterseniz Ödemiş Müzesi'ni, İbrahim Hakkı Ayvaz Kent Müzesi'ni, Bedia Akartürk Sanat Müzesi'ni, Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi'ni ve Ödemiş Tarihi Arasta Çarşısı'nı görebilirsiniz.

Hypaipa ve Neikeia antik kentleri ve hayalet köy olarak isimlendirilen Lüpbey'i de vaktiniz olursa görmelisiniz.

Kış aylarında Ödemiş'i ziyaret ederseniz Bozdağ Kayak Merkezi'ni görebilir, burada kış sporlarının keyfini çıkarabilirsiniz.

Yamaç paraşütü yapmak isterseniz Gölcük'ü görmelisiniz.

Bahar ve yaz aylarında yayla turizminin yoğun olduğu İzmir Ödemiş'te görmenizi tavsiye ettiğimiz yaylalar Gölcük, Bozdağ, Elmabağ, Çamyayla, Horzum, Başova ve Ayvacık yaylaları.

Pek çok doğa sporunu yapabileceğiniz bir yer olan Ödemiş, kampçılık, yamaç paraşütü, mağaracılık, olta balıkçılığı, su sporları, dağcılık, trekking için oldukça uygun doğal koşullar sunuyor. Ödemiş geziniz esnasında doğa sporlarının da keyfini çıkarabilirsiniz.

İlçeden günümüze gelebilen tarihi eserler arasında;

Birgi tarihi başkent; Ulu Camii (Aydınoğlu Camisi), Dervişağa Camii, Aydınoğlu Hamamı, Imam-ı Birgivi Medresesi, Çakırağa Konağı, Hatuniye (Sultan Şah-Ümmü Sultan) Türbesi, Mehmet Bey Türbesi, Birgi Köprüsü, Tarihi çeşmeler ve Sivil Mimari Örneği evler ve konaklar...

Hypaipa ve Neikeia antik kenti kalıntılar, Lüpbey hayalet köy, Kızılcaavlu, Kayaköy, Yılanlı, Balabanlı, Bademli, Günlüce Kaleleri, İlk Kurşun Anıtı.

Nerede kalınır?

Tarih, doğa, huzur ve sessizliği tercih ediyorsanız Birgi'de tarihi eser statünde birkonak/butik otel ve 2 pansiyon var.

Şehir kalabalığı ve seslerini seviyorsanız Ödemiş merkezde yer alan 3 yıldızlı otelleri tercih edebilirsiniz.

1000 rakımda göl kenarında konaklamak isterseniz Gölcük'te 2 otel mevcut.

Yaz aylarının sıcaklarını yayla serinliği ile atlatmak isterseniz Bozdağ'da bir otel ve pansiyon mevcut.

Nasıl gidilir?

İzmir Adnan Menderes Havalimanı içinden geçen Basmane-Ödemiş treni ile direkt Ödemiş'e varabilirsiniz.

Kendi aracınızla Ödemiş'e ve Birgi'ye gitmek için en uygun yollardan biri İzmir'den Selçuk otobanına girmek. Oradan da iki alternatif var. Birincisi; Torbalı'dan ayrılarak yola devlet karayolundan gitmek. Bu yolla hemen İzmir yakınlarında bulunmakta olan yerleşim yerlerini, köy yaşantısını izleme imkanınız var. İkinci alternatif ise, otobanı Selçuk çıkışına kadar takip edin. Selçuk yol ayrımından çıkınca, hemen solda Tire girişi yazısını göreceksiniz. Tabelaları takip edin. Tarlaların içerisinden, mevsimine göre meyve ağaçlarının arasından şeftalililerin, kirazların her türlü meyvenin tadına bakarak yola devam edin. Önce Tire'ye geleceksiniz. Sonra da yola devam edersiniz Ödemiş'e...

İstanbul'dan geliyorsanız, Manisa Akhisar'a kadar geldikten sonra, Gölmarmara, Bozdağ, Gölcük, Salihli üstünden Birgi'ye gelebilirsiniz. Bu yol istanbul'dan çıkıp, İzmir üstünden gelişe göre 150 kilometre daha kısa.

Ödemiş ile ilgili daha detaylı bilgi için:

www.izmirkulturturizm.gov.tr www.odemis.gov.tr www.odemis.bel.tr